2014. május 10., szombat

Egy vakmerő kaland

Szeretni valakit nehéz.
De még nehezebb, ha nem csak a távolság áll közétek, hanem az IDŐ is.
Anna és Bennett normál körülmények között sosem találkozott volna: a lány 1995-ben él Chicagóban, míg a fiú 2012-ben San Franciscóban. Csakhogy Bennettnek megvan az a különleges képessége, hogy átutazzon időn és téren; így keveredik Anna életébe, és vele együtt a kalandok és lehetőségek egészen új világa tárul fel a lány előtt.
Ahogy azonban a kapcsolatuk egyre jobban elmélyül, szembe kell nézniük a valósággal: az idő bármikor visszaszólíthatja Bennettet oda, ahová tartozik. Annál is inkább, mert egy váratlan tragédia hirtelen mindet megkérdőjelez, amiben addig hittek, Anna és Bennett pedig arra kényszerül, hogy az idővel versenyt futva feltegye magának a kérdést: vajon meddig lesznek képesek feszegetni a sors határait? Milyen áldozatokat kell hozniuk, hogy együtt maradhassanak? És a legfontosabb: szerelmük vajon kiállja-e az idő próbáját?
Az Elválaszt az idő friss, izgalmas és nagyon romantikus. Lenyűgöző és ígéretes bemutatkozó regény az ifjúsági irodalom egy nem mindennapi, új egyéniségétől.

A könyv és én
Nagyon szeretem az időutazós történeteket, tehát amikor megtudtam, hogy megjelenik, azonnal felkerült a várólistámra.

Történet
1995, Chicago. A 17 éves Anna egyszerű életet él, bár mindig arra vágyott, hogy bejárja a világot, és hogy valamilyen vakmerő kalandban legyen része. Találkozik Bennett-tel, aki körül sok furcsaság van. Annát viszont ez nem tántorítja el, meg akarja ismerni a fiút. Bár Bennett titkára nem számított...

Véleményem
Nagyon tetszett ez a könyv! Édes, romantikus és közben elgondolkodtató. Az időutazás témája nagyon tetszett, kicsit eltért attól a felfogástól, amit a Rubinvörösben olvastam. Például nagyon tetszett, hogy Bennett csak a abban az időintervallumban utazhat, amikor már élt. Az írónő egész jól bánt ezzel a témával. Bár néha úgy éreztem, nem fejtette ki eléggé az időutazással kapcsolatos dolgokat, nem mindig értettem, hogy mi miért történt, szóval egy kis gondolkodást azért igényel. De aki szereti a romantikát, annak mindenképpen is ajánlom, mert sok benne a romantikus jelenet. A történet is tetszett, tökéletesen egyensúlyozott a különböző utazások között. Mert volt az időutazás és a szereplők utazása önmaguk felé. A karakterek értékrendjét és világnézetét is próbára tette néhány probléma. Nagyon érdekes gondolatokat és kérdéseket is felvetett az időutazás kapcsán a könyv, amin érdemes volt elgondolkozni. Az alapkoncepció is remek: két fiatal, akik közt 17 év van, egymásba szeretnek. Kicsit féltem, hiszen egy nagyon jó ötletet is el lehet rontani, de szerencsére itt nem történt ilyesmi. A könyv humoros és bájos, pont jókor talált meg engem. Ami kicsi zavart: az egyik probléma lezárása olyan semmilyen volt. Bennett múltbeli tartózkodásának okáról van szó, és olyan könnyen lezárják. Az elején erősen jelenet volt aztán csak úgy megoldódott. És maradtak azért kérdéseim, amikre nagyon várom a választ a 2. kötetben.

Szereplők
Főszereplőnkkel, Annával nagyon könnyen tudtam azonosulni, mert én is nagyon szeretném beutazni a világot. Tetszett a végén, ahogy átértékeli magában a dolgokat, megragadja a lehetőségeket. Mert sokáig nem érezte, hogy él, de elég erős volt, hogy ezen változtasson. Ebben persze Bennettnek is volt szerepe.
Bennett egy nagyon édes srác, aki ragaszkodik az elveihez. Jólelkű, és az életét is föláldozná, hogy Annával maradhasson
A kapcsolatuk hihető alapokra épül, ugyanis Anna kellően meglepődött volt, amikor kiderült Bennett képessége. Nagyon aranyosak voltak együtt, bár arra azért kíváncsi vagyok, hogyan maradnak együtt.
Emma és Justin karaktere is nagyon tetszett, jó barátok voltak. És remélem, ők is sokáig együtt lesznek.

Összességében abszolút többször olvasós könyv, és van benne minden ami kell: szerelem, mondanivaló, humor. Csak ajánlani tudom!

Az írónő: Tamara Ireland Stone
San Francisco-ban él a férjével és két gyermekével. Eddig két könyve jelent meg, jelenleg a harmadik könyvén dolgozik.
http://tamarairelandstone.com/

Borító: Az eredeti borító jobban tetszik, de ez se rossz, bár a lány nem hasonlít Annára.
Kedvenc szereplő: Anna, Bennett, Emma
Kedvenc idézet: "Az élet vagy vakmerő kaland, vagy semmi." (Anna)
Kedvenc jelenet: sziklamászás, Anna és Bennett utazásai

Kiadó: Könyvmolyképző, 2013
Ár: 2999 Ft
Oldalszám: 384 oldal
Műfaj: YA
Hol sikerült lecsapnom ár?: kölcsönkaptam
Sorozat: Elválaszt az idő 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése