2014. augusztus 17., vasárnap

Kitaszítva, de honnan?

Éjfél körül végre formát nyert a lány szeme. Macskaszerű, félig leszánt, félig pedig kérdő tekintet – bajt sugallt. Igen, pontosan olyanra sikeredett a szeme, amilyennek lennie kellett. A külső szemzug a finom, elegáns szemöldök felé emelkedik, egész közel a sötét hajzuhataghoz. A fiú kinyújtott karral maga elé tartotta a papírt, s megszemlélte. Nehéz volt így dolgoznia, a lány távollétében, de persze soha nem tudott rajzolni, ha jelen volt. Mióta a lány megérkezett Londonból – nem, mióta a fiú először meglátta –, gondosan ügyelnie kellett arra, hogy távol tartsa magától.
A lány immár naponta próbálkozott közelebb kerülni hozzá, és minden nap nehezebb volt, mint az előző. Ezért távozott a fiú reggelente – Indiába, Amerikába, nem tudta, és nem is érdekelte hová. Akárhol is kötött ki, mindenütt könnyebb volt, mint itt. Ismét a rajz fülé hajolt és felsóhajtott, miközben szenes hüvelykujjával tökéletesre satírozta a lány alsó ajkát. Az élettelen papír, ez a kegyetlen utánzat az egyetlen lehetősége, hogy magával vigye a lányt.
Van valami fájdalmasan ismerős Daniel Grigoriban.
A rejtélyes és zárkózott fiú azonnal felkelti Luce Price érdeklődését, amint a lány meglátja a Sword & Cross bentlakásos iskolában. Ő az egyetlen jó dolog az intézetben, ahol tilos mobiltelefont használni, a többi diák nehéz eset, és minden mozdulatukat biztonsági kamerák figyelik. Csakhogy Daniel nem akarja, hogy bármi köze legyen Luce-höz, és mindent megtesz, hogy ezt nyilvánvalóvá is tegye a lány számára. De Luce nem képes lemondani róla. Úgy vonzza a fiú, mint az éjjeli pillangókat a tűz fénye, és muszáj kiderítenie, amit Daniel olyan elszántan szeretne titokban tartani…
A veszedelmesen izgalmas és sötéten romantikus regény letehetetlen olvasmány és felülmúlhatatlan szerelmi történet.

A könyv és én
Nagyon régóta kerülgetem ezt a könyvet, vegyes véleményeket hallottam róla, de most úgy döntöttem, kölcsönkérem a barátnőmtől.
Történet
Luce életében semmi különös nincs, egészen addig, amíg egy bulin egy barátja rejtélyes halált hal. Luce-t ezután a szülei elküldik a Sword&Cross javítóintézetbe. Luce-t ugyanis gyermekkora óta árnyak kísértik, amiktől a lány nem tud szabadulni. Az új iskolában észrevesz egy fiút, Danielt, aki annak ellenére, hogy nem ismeri, nagyon vonzza Luce-t.

Véleményem
Kezdjük azzal, ami tetszett, mert ez a kevesebb. Nagyon szeretem az angyalos történeteket, szóval ez jó volt a könyvben. Magával az alapkoncepcióval sincs bajom, miszerint Daniel egy bukott (?) angyal, aki szerelmes Luce, viszont a lány mindig meghal, miután megcsókolták egymást, és csak 17 évvel később bukkanik fel egy új életben. És ez ugye így menne a végtelenségig, hiszen Daniel halhatatlan, és ez valami átokszerűség. Viszont nagyon úgy néz ki, hogy Luce-nak ez az utolsó élete. Na szóval, ezzel nincs is semmi bajom, mert ebből nagyon jó dolgokat lehet kihozni. Mert hát van-e annál nagyobb szenvedés, mint hogy újra és újra el kell veszítened a szerelmed? És szerintetek az írónő kihozott ebből a jó alapból egy még jobb sztorit? Hát nem! Egyszerűen semmi nem történik ebben a könyvben, 300 oldalon keresztül olvashatjuk Luce nyáladzását Danielt, akit nem is ismer. Halálkomolyan mondom, a 300. oldal körül kezd el történni valami. De ami ezen a maradék 60 oldalon történik, az meg nincs elmagyarázva. Értem én, hogy van háború, de miért? Ráadásul azt mondják, hogy senki nem győz, mert egy angyal nem tud megölni egy másikat. Mert ez a csata bukott angyalok között van, de valamiért ők nincsenek egy oldalon. De ha senki nem győz, akkor mi a fene az értelme?? Meg sem próbálok értelmes magyarázatot keresni rá. Meg ha már a bukott angyaloknál tartunk. Mit csináltak, amitől lebuktak, és ha bukottak, miért van meg még a szárnyuk, meg az erejük? Semmit nem tudunk az angyalokról. Komolyan nem tudom, hogy az írónő lusta volt kidolgozni a részleteket, vagy ennyire hülyének nézi az olvasókat. Jó persze, ez egy sorozat, de azért egy kicsit akkor is kevés infót kapunk. Az meg pláne nem derült ki, hogy Miss Sophia-nak mi volt a terve. Bár én nem bántam volna, ha sikerül neki... A másik abszurdum az Daniel és Luce fantasztikus szerelme. Értem én, hogy Luce reinkarnálódik, tehát mindig ugyanaz a személy, ezért Daniel mindig szereti. Eddig oké. De Luce nem emlékszik Danielre, és a könyvben sem nagyon ismeri meg. De ő ennek ellenére halálosan bele van esve Danielbe. Az sem derül ki, hogy ki átkozta meg őket, miért, mi szerepük van ebben a háborúban, és még folytathatnám. Annyi kérdésem van, hogy csak reménykedni tudok, hogy a következő kötetben több értelem lesz.

Szereplők
Luce egy példa arra, hogy milyen főszereplőt nem kell kreálni. Szegény csaj eléggé sérült mentálisan, és egy értelmes gondolata nincsen. Csak Danielre tud gondolni. Annak ellenére, hogy az első találkozásukkor a srác bemutat neki. De ez kit érdekel,attól még ő Danielt akarja. Arra sem sikerült rájönnöm, hogy miért akarja őt minden srác...
Daniel karakteréről nem igazán tudok nyilatkozni, mert nem igazán tudtam meg róla semmit, azon kívül, hogy szexi. És én, ellentétben Luce-szal, ezt nem tartom elég indoknak, hogy megkedveljem a csávót.
Cam sem érintette meg nagyon a szívemet, ő eléggé idegesített.
Az elcsépelt szerelmi háromszögről, amit ezek hárman művelnek, inkább nem is beszélnék.
Arriane és Gabbe szimpatikusak voltak, remélem, a következő részben többet szerepelnek.

Összességében nem lett a szívem csücske ez a könyv, de nem temetem el a sorozat, hátha a következő részekben megtudom, hogy miért szeretik olyan sokan.

Az írónő: Lauren Kate
Dallasban nevelkedett, később Georgiában tanult. Most Los Angeles-ben él a férjével és a lányával. A Fallen sorozaton kívül van egy másik könyve, ami a The Betrayal of Natalie Hargrove címet viseli, és jelenleg dolgozik az új könyvén, a Teardrop-on.

Fallen- A film
Egy újabb könyvadaptáció, amit Scott Hicks rendez. A Fallen forgatása 2014 februárjában kezdődött, Budapesten. Addison Timlin alakítja Luce-t, Danielt Jeremy Irvine játssza majd. Ha jól tudom, valamikor 2015-ben fogják bemutatni.
Borító: Szívfájdítóan gyönyörű, bár Luce nem hasonlít a csajra. (Kár ezt a borítót egy ilyen könyvre pazarolni...)
Kedvenc szereplők: Arriane, Gabbe, Penn
Kedvenc jelenet: amikor vége lett
Kedvenc idézet: "Számomra úgy tűnik, hogy az árulók legalább hoztak egy döntést. De a gyávák? Ők csak ott ültek a körmüket rágva, de nem tesznek semmit, mert félnek bármit is cselekedni. Ez sokkal rosszabb."

Kiadó: Könyvmolyképző, 2011
Ár: 2999 Ft
Oldalszám: 368 oldal
Műfaj: YA
Hol sikerült lecsapnom rá?: kölcsönkaptam
Sorozat: Fallen 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése