2015. március 1., vasárnap

"Cassio, vigyél el innen!"

A Vérbe öltözött Anna folytatása Hónapok teltek el, amióta a vérbe öltözött lány, Anna Korlova becsapta maga mögött a Pokol kapuját, de Cas Lowood, a híres kísértetvadász nem tudja kiheverni elvesztését. Hiába mondják a barátai, hogy Anna miatta szállt alá, ő csak élőhalottként tengődik. A fiú tudja, hogy sosem talál rá a szerelemre egy élő lány oldalán, senki sem hasonlítható az ő halott Annájához. És csak őt látja mindenütt, vele alszik el és vele riad fel rémálmaiból. De valami nagyon nincs rendjén… Ezek nem képzelgések. Valahányszor megjelenik, látszik Annán, hogy a legválogatottabb kínzásokat kell kiállnia. Persze meg kell bűnhődnie tetteiért, de Cas úgy érzi, most rajta a sor, hogy viszonozza a lánynak, amit érte tett…

A könyv és én
Nagyon szerettem az első részt, nem volt kérdés, hogy a második és egyben befejező részt is elolvasom.
Történet
Cas és a barátai megmenekültek az obijétől, de ennek ára az volt, hogy Anna maga is Pokolra szálljon. Cas pedig képtelen kiverni a fejéből halott szerelmét, főleg akkor nem, amikor Anna folyton megjelenik neki. Cas tudja, hogy segítenie kell a lánynak, még a Pokolba is elmenne az ő Annájáért. Még akkor is, ha ehhez fel kell tárnia titkos fegyverének, az athaménak a múltját.

Véleményem
A Vérbe öltözött Anna magasra tette a lécet, kíváncsi voltam, vajon a második rész megugorja-e. Azt mondanám, hogy nagyjából ugyanolyan kimagaslóan jó szinten van a két rész. Kezdem az egyetlen negatívummal, ami felmerült a könyvben: Anna. Vagyis inkább Anna hiánya. Az első részben nagyon sokat tett Anna karaktere a könyv színvonaláért, és ez itt kicsit hiányzott. Anna a könyv vége felé jelenik meg ebben a kötetben, és akkor sem szerepel sokáig. Nyilván máshogy nem lehetett megoldani, mert ugye Anna a Pokolban van, de nekem nagyon hiányzott a karaktere. A többi viszont nagyon jó, csakúgy, mint az első részben. Kicsit a könyv felépítése is hasonlít az elsőhöz: az eleje kicsit lassabb, a végén pörögnek fel az események. Az elején még csak ismerkedünk azzal a helyzettel, amit Anna maga mögött hagyott. Ez pedig nem kifejezetten szívderítő. Cas ugyanis képtelen más lányokkal randizni, még mindig Anna felbukkanásában reménykedik. Ráadásul Cas már az athaméját sem érzi teljesen a magáénak, amióta az obije elszívta az erejét. Az athamé története nagyon meglepett, egyáltalán nem számítottam egy ilyen szekta feltűnésére. Vagy arra, hogy Cas apja is kapcsolatban állt velük. A rend, aminek meg se próbálom leírni a nevét, nem lett a szívem csücske. Szerintem, ha egy ember a szellemvadászatnak szenteli az életét, joga van eldönteni, kit öl meg és kit nem. Nagyon tetszett viszont, hogy Carmel és Thomas mindenben követték Cast, igazi barátként álltak mögötte. A mitológia ismét hibátlan és érdekes volt, bár az Öngyilkosok Erdejétől frászt kaptam. Tehát, ez egy nagyon jó könyv, de mi teszi zseniálissá? Hát a vége. De még micsoda vég az! Aki spoiler nélkül szeretné, annak csak annyi, hogy Theseus Cassio Lowood lesz a férjem. SPOILER!! Túl szép lett volna, érzetem, hogy túl szép lett volna. Furcsa is volt, hiszen nagy nehezen minden akadályt leküzdöttek, csak egy hajszál választotta el őket, hogy visszatérjenek, és erre mi van?? Anna meglátja a saját túlvilágát, ahol nem kell szenvednie, és ott lenne Cas is. Bár ő ennek ellenére vissza akar menni Cas-szal, de Cas elengedi őt. Azért, mert annyira szereti Annát, hogy feláldozta a saját bolodgságát Annaé miatt. Hiszen a való világban Anna csak egy szellem lenne, itt viszont megkaphat mindent, amit életében nem kapott meg. A befejezés fényében persze felvetődhetne, hogy mivel Annát nem hozta vissza Cas, értelmetlen a könyv, hiszen erről szólt az egész. Viszont nem értelmetlen, hiszen Cas azért akarta kiszabadítani Annát, mert szenvedett. Így viszont Anna most boldog lehet, olyan boldog, amilyen az életében soha nem volt. SPOILER VÉGE! Annyira durva és gyönyörű és keserédes volt, hogy majdnem elbőgtem magam. Csak az tartott vissza, hogy a buszon ülök. Jó tanács: az utolsó kb. 20 oldalt ne olvassátok a buszon! :) Konkrétan alig hittem el, hogy nincs egy harmadik rész. De sajnos tényleg nincs.

Szereplők
Cas továbbra is az egyik kedvencem, és még mindig imádom, hogy ő a narrátora a könyvnek. Tisztelettel és csodálattal adózom a kitartásáért, és hogy annyira szeretett egy szellemet, hogy a Pokolba is elment érte.
Anna karakterét is szerettem, de mint már említettem, ő most nem kapott annyi teret. Lévén ez a könyv most nem annyira róla szólt, mint az első. Ez inkább Cas-ról szólt, arról, hogy el kell engednie Annát, és nélküle kell élnie.
Jestine, az új szereplőnk olyan fele-fele karakter volt nekem, nem igazán tudtam eldönteni, hogy kedveltem-e vagy sem.
Carmel és Thomas végre összejöttek, és emiatt megbocsátom Carmelnek a pillanatnyi taplóságát.

Összességében egy zseniális befejező kötete ennek a nagyon jó, kétrészes sorozatnak. Olvasására melegen ajánlott! :)

Az írónő: Kendare Blake
Dél-Koreából származik. Mesterdiplomáját írásból Londoban szerezte. Imádja az állatokat. Másik könyvsorozata a Goddes War.
http://kendareblake.com/

Borító: Az első könyvé egy kicsit jobban tetszett, de ez is csodás.
Kedvenc szereplők: Cas, Anna, Carmel, Thomas, Cas anyukája
Kedvenc jelenet: Anna megpillantja a saját túlvilágát
Kedvenc idézet:"A félelem hiánya veszélyes, mert vakmerővé és meggondolatlanná tesz."

Kiadó: Geopen, 2012
Ár: 2990 Ft
Oldalszám: 304 oldal
Műfaj: YA, fantasy
Hol sikerült lecsapnom rá?: kölcsönkaptam
Sorozat: Anna 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése