2015. március 15., vasárnap

"Amíg élet van, remény is van."

Bevallom, nem igazán hallottam Stephen Hawking-ról, a munkásságáról vagy egyáltalán az életéről készült filmről. A Szeretettel Hollywood Facebook oldalán láttam valamit a filmről, rákerestem és megnéztem az előzetesét. És nagyon megtetszett a sztori. Meg Eddie Redmayne is. Hú, de felszínes vagyok.Vagy csak élvezem a kilátást...
A történet Stephen Hawking híres fizikus életéről szól. Megismerhetjük az egyetemen töltött évei alatt, ahol ugyanolyan, akárcsak a többi fiatal. Megismerkedik egy lánnyal, Jane-nel, és végre sikerül eldöntenie, hogy miből szeretne doktorálni. Tehát boldog élete van, minden tökéletes, amikor egy baleset következtében kiderült, hogy gyógyíthatatlan betegségben, ALS-ben szenved. Stephen reménytelennek látja az életét, az orvosok 2 évet jósolnak neki. Szerelme, Jane azonban nem hagyja magára, sőt mindent megtesz érte. Küzdelmes életüket láthatjuk a filmben.

Először is, remélem, egyszer valaki engem is ennyire fog szeretni, mint Jane Stephent. De komolyan, imádkozom érte. Másodszor, akiket a történet leírása alapján tévesen arra jutottak, hogy ez egy uncsi életrajzi film, az téved. De nagyon. Ugyanolyan nagy hangsúly van Jane-en is, amit abszolút megérdemelt. A film nagyon jól oldotta meg, hogy Stephen egész életére rálátást kaphassunk. Arányos szövődik a történet, nem hagytak ki semmit lényegeset, Stephen és Jane életének minden szakaszáról kapunk valami infót, benyomást, érzést. Egyrészt bemutatja Stephen küzdelmét a betegség ellen. Gondoljatok csak bele, nagyon nehéz lehet egy ilyen betegséggel élni. Azt nem tudom, hogy éreznek-e fájdalmat, de rettenetes lehet, ahogy az önbecsülésed egyre csökken, mert már nem tudsz egyedül csinálni semmi. Borzalmas lehet, de Mr. Hawking a mai napig él, jelenleg 73 éves. Volt két felesége, 3 gyermeke, tucatnyi könyvet írt és az egyik legnagyobb fizikus lett a kutatásai során. Megtalálta a módját, hogy tovább éljen, mint láthatjuk, teljes élete van. Ha az ember talál valamit vagy valakit, amiért küzdhet, akkor képes tovább menni. Van egy ilyen mondat is a filmben, amit Stephen mond: Ha az univerzumnak nincsenek határai, akkor az emberi akartnak sem szabadna lennie. Nem pontos idézet, de a lényeg ez. És ha valakinek, hát neki elhihetjük! Néztem ezt a filmet és szinte szégyelltem magam, hogy milyen kis hülye dolgokon picsogok néha, és adom föl azért, mert valami nagyon nehéz, sokat kell küzdeni érte. Ez az ember pedig nem csak hogy túlélte, de megélte az életét, kihasználta a lehetőségeit. Hiába
volt nehéz ledoktorálnia, férjnek ás apának lenni, ő nem adta fel. De az is nagyon tetszett, hogy bár Stephen emberfeletti küzdelmet vív, ő is csak egy ember. És néha bizony fel akarta adni, mert nehéz volt. Jane persze ezt nem hagytam, de a film nem csak az erőt mutatja be, hanem a mélypontokat is. Mert egy ilyen életben azok is vannak szép számmal. De ezek ellenére is sikerült. Ezért ez egy fontos film. Mert az üzenetet, amit közvetít, alátámasztja, hihetővé teszi, reális lesz, a mélypontjaival együtt. De tudjátok, mi a legszebb az egészben? Hogy ez tényleg megtörtént. Hogy ez a film egy valódi ember élete, aki reményt ás erőt adott az embereknek, hogy ne adják fel, bármilyen nehéz is. Üvöltsd ki magad, sírd ki magad, bánkódj miatta, de utána állja fel a padlóról. Köszönöm, Stephen Hawking.
A hangsúly emellett Jane-en, Stephen feleségén van. Teljesen evidens, hogy Stephen nem vihette volna véghez az élete csodáját Jane nélkül. Jane a szerelme, a társa, a barátja és végső soron az ápolója is volt. Itt van egy huszonvalahány éves fiatal lány, aki annyira szereti a barátját, hogy gyógyíthatatlan betegsége
ellenére is hozzámegy. Valószínűleg sejtette, hogy nem lesz egyszerű, de ő megcsinálta. Belevágott, és ott volt Stephen-nek az élete minden területén. El tudjátok képzelni, mennyi szeretet kell ahhoz, hogy a saját életedet nagyjából feláldozd, hogy a szerelmednek segíthess, hogy ő teljes életet élhessen? Én nem igazán tudom, de megint csak reményt ad, hogy ez tényleg így volt. Jane mindig Stephen helyezte a saját vágyai, a saját élete elé. Nagyon becsülöm  és tisztelem Jane-t ezért, még úgy se volt könnyű az élete, hogy szerette Stephent. Mert azért ez egy nehéz, küzdelmes élet és házasság volt. Bár megjegyzem, ízért lett 3 gyerekük.... A filmben szépen látszik, hogyan lesz a szerelmükből barátság, szeretet, egy életen át tartó, erős kötelék. Igen, Jane és Stephen beleszeretnek másba. De egymást sosem szűnnek meg szeretni, csak már nem szerelemmel. De attól még egy életre össze lettek kötve. Hiszen Stephen betegsége miatt nagyon sokat megtanultak egymásról, a filmben néha Jane fejezte be Stephen mondatait, ha ő már nem tudta. Ennyire ismerték egymást. Egyik kedvenc jelenetem, amikor a végén Jane és Stephen, miután a királynőnél jártak, együtt nézik a gyerekeiket, és Jane megtörli Stephen szemüvegét, ahogyan régen is mindig tette. Tökéletesen tükrözte, hogy ha nem is házasok többé, szeretik egymást és törődnek egymással. Stephen második felesége egyébként szerintem elég negatív színben lett feltüntetve, de elolvasva Stephen életrajzát, nem is csodálom, mert sokak szerint az ápolónő csak pénzért ment hozzá. Szerencsére már elváltak.

Szereplők
Eddie Redmayne igencsak megérdemelte Stephen Hawking megformálásáért azt az Oscart. Nehéz szerep, ő pedig nagyon jó volt. Nagyon sok arcjáték kellett ehhez a szerephez, hiszen Stephen, miután nem tudott beszélni, ezzel kommunikált. És olyan kis aranyosan szerény volt, amikor átvette az Oscart! :)
Felicity Jones játszotta Jane-t, ami szerintem megint egy nagyszerű alakítás volt. Tökéletes volt ebben a szerepben.
A többi színész is jó volt, de azért valljuk be, a két főszereplőn múlt a film nagy része. Hiszen a jó sztori már megvolt, már csak jól kellett eljátszani. Sikerült! :)

Összességében egy zseniális, néhol könnyfakasztó film egy pár emberfeletti küzdelméről az életért és egymásért. Vétek kihagyni! :)

Adatok
Eredeti cím: The Theory of Everything
Magyar cím: A mindenség elmélete
Idő: 123 perc
Rendező: James Marsh
Forgatókönyvíró: Anthony McCarten
Feliratos/Szinkronizált
Szerplők: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Harry Lloyd 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése