2015. május 31., vasárnap

A tavasz legjei #2

Azért csak ideér a nyár, még akkor is, ha ez az utolsó 2 hét tűnik a leghosszabb időnek a suliból. Legalábbis én mindig így érzem. Remélhetőleg már tartós lesz a jó idő, mert én torkig vagyok az esővel és rossz idővel. Viszont a napsütést bármilyen mennyiségben elviselem. Szóval, a jó idő örömére megcsináltam a szokásos évszak végi összegzést. 28 könyvet olvastam idén tavasszal, a lista itt megnézhető.

A tavasz legjobb könyve
Gillian Flynn: Holtodiglan
Egy meleg nyári reggelen a Missouri állambeli North Carthage-ben Nick és Amy Dunne ötödik házassági évfordulójára készülődik. A romantikus reggeli után a jóképű Nick okos és csodaszép felesége eltűnik. Nickre egyre nagyobb nyomás nehezedik a rendőrség, a média, valamint a lányukért elvakultan rajongó szülők részéről. Nick pedig valamiért folyamatosan hazudik és különösen viselkedik: furcsán ködösít és láthatólag megkeseredett – de valóban gyilkos? Amy naplója és Nick elbeszélése egy szépen induló, ám fokozatosan megromló kapcsolat klausztrofób, nyomasztó világába nyújt betekintést. A kérdés csupán az, ha nem Nick a tettes, akkor hová és miért tűnt el a szépséges feleség? És vajon mit rejt az ezüstpapírba csomagolt doboz a gardrób hátuljában?
Ennél a kategóriánál mindig bajban vagyok, mert bepakolnék ide akár 5 könyvet is. De hosszas tépelődés után a Holtodiglanra esett a választásom. Végiggondoltam, és bár több könyv is nagy kedvencem lett, de ez volt az egyetlen olyan, amely már-már tökéletes könyv volt.  Tényleg, egyetlen negatívum sem jut eszembe. Nagyon a hatása alatt voltam ennek a könyvnek, és ez most sem múlt el. Részletesebb ájuldozásért katt ide. Egyébként esélyes volt még ide a Storm, a Vaskirálynő, a Fogadj el! és a Dare you to.

A tavasz legszebb borítója
David Levithan: Nap nap után
„A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.
Egy nagyon különleges könyv, csodás borítóval. Nem írtam róla, de mindenképpen ajánlom olvasásra, nemcsak a szép borító miatt, pedig az se elhanyagolható. Egészen egyedi könyv, nem olvastam még hasonlót, és eléggé elgondolkodtatott.

A tavasz legrosszabb könyve
Emily Colin: Az emléktolvaj
Mielőtt Madeleine Kimble hegymászó férje, Aidan elindulna az alaszkai McKinley-expedícióra, aggódó feleségének és a kisfiának, Gabrielnek ünnepélyesen megígéri, hogy mindenképpen vissza fog térni a csúcstámadásról. Ám nem sokkal az expedíció vége előtt Maddie baljós előérzete beigazolódik, mert egyik éjszaka telefonon értesítik, hogy a férje lavinaomlás áldozata lett, és hiába keresik nagy erőkkel, sehol sem találják. A hívás Aidan hegymászótársától és legjobb barátjától, J.C.-től, érkezik, akinek nemcsak azért van bűntudata, mert nem tudta megmenteni a barátja életét, hanem azért is, mivel titokban már évek óta szerelmes Maddie-be.
Aidan balesetének napján az Egyesült Államok egy távoli részén Nicholas Sullivan úgy ébred fel a motorbalesetét követő kómából, hogy minden korábbi emléke kitörlődött, viszont az álmaiban újra és újra felbukkan egy titokzatos nő és egy kisfiú, akikkel még soha életében nem találkozott. Mivel az a meggyőződés hajtja, hogy a rejtélyes idegenek választ adhatnak az emlékezetvesztés miatt felfordult élete kérdéseire, felkerekedik és meg sem áll New Yorkig. Felfedezése nem csupán a saját életét változtatja meg végérvényesen, hanem a férjét gyászoló Madeleine-ét is.
Ennél a kategóriánál nem volt kérdés. Idegesítőbb szereplőkkel még nem igen találkoztam, mint amilyenek ebben a könyvben voltak. És idegesítően hiányzott a cselekmény. Bővebben itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése