2015. január 11., vasárnap

"Ő Alina Sztarkova, a napidéző!"

Alina Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek. Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Kom úr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát. A cári udvar fényűző forgatagában sokan Kom úr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg… hogy Alina megmenthesse a jövőt.

A könyv és én
Először a szép borítóján akadt meg a szemem, aztán a tartalomra is kíváncsi lettem.

Történet
Alina árvaként nőtt fel, nincs senkije a barátján, Malon kívül. Együtt szolgálnak a hadseregbe, egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Alina egy napidéző. Az Éjúr, a Grisák vezetője a lányban látja az ország reményét, ezért elviszi a palotában. De vajon kiben bízhat Alina a számára ismeretlen cári udvarban?

Véleményem
Az Árnyék és csont egy nagy meglepetés volt számomra. Szerencsére pozitív értelemben. Be kell valljam, annyi könyvet jelentet meg a Könyvmolyképző, hogy már nem tudom eldönteni, hogy mindegyik elég színvonalas-e. Ezzel a könyvvel is így voltam, sok megjelenés közepette ez volt az egyik, és úgy gondoltam, hogy ha már ott van a könyvtárba, elolvasom. És azonnal megszerettem. Furcsa, de azt kell észrevennem, hogy néha jobban szeretem azokat a könyveket, amiktől nem várok sokat, mint azokat, amiket mindenáron el akarok olvasni. Ez teljesen igaz az Árnyék és csontra. Hogy miért is imádtam annyira? A világfelépítés és a szereplők, azon belül is a főhősnő miatt. A világfelépítést először nem annyira értettem, és zavart is egy kicsit, hogy nem tudom, kik azok a Grisák, mi a helyzet az országgal, hasonlók. De időközbe kiderült szerencsére, és nem is akármilyen. Nagyon tetszettek a Grisák képességei, és ezek osztályozása. Érdekes volt a különböző erősségű Grisák folytonos konfliktusa. Vezetőjük, az Éjúr is sokat tett azért, hogy ez a könyv jó legyen. Viszont, ami szerintem nagyot dobott a könyvön, az Alina karaktere volt. Személyiségváltozása nagyon tudatosan fel van építve, és minden egyes hibájára vagy ballépésére megvan az oka. Ezért nem tudunk rá haragudnia, amikor mondjuk kellene a naivitása miatt.
Nincs szívünk megfosztani ezt az árva lányt egy új család reményétől. Még ha ez az illúzió hamis is. A képessége nagyon tetszett, főleg az, ahogy a személyiségével változott. 
A történet inkább a vége felé indul be, de akkor csak kapkodtam a fejem. Viszont szerencsére az eleje sem volt unalmas. A konfliktus megoldása nekem nagyon tetszett, megmutatja, hogyan lehet felhasználni a jóságot a gonosszal szemben. Ráadásul tökéletesen illett Alinához. Tetszett még az, ahogy az írónő az orosz kultúrát beleszőtte a Grisák kultúrájába. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, bár nem kifejezetten függővég, de vannak izgalmak, amelyekért el akarom olvasni a 2. részt.

Szereplők
Alina karaktere először egy kicsit szerencsétlennek tűnt, de később kiderült, ez egyáltalán nem igaz. Miután kellő önbizalma lett, képes volt használni az erejét. Nagyon erős karakter forrt ki a végére.
Az Éjúr egy nagyon izgalmas karakter, akiről szinte semmit nem tudunk. De mégis ő volt az egyik kedvencem, még akkor is, amikor kimutatta a foga fehérjét. Ő tipikusan az a szerethető gonosz.
Malnak szerintem nem jutott akkora szerep, mint amekkorát érdemelt volna, remélem, ez megváltozik. 
Főbb szereplők nagyon nem voltak rajtuk kívül, de például Zsenyát és Baghra-t kedveltem.

Összességében ez a könyv egy kellemes meglepetés, amit mindenképp érdemes elolvasni.

Az írónő: Leigh Bardugo
Jeruzsálemben született és Los Angelesben nőtt fel. A Yale Egyetemen diplomázott. Most Hollywoodban él, ahol néha fellép a zenekarával.
http://www.leighbardugo.com/

Borító: Csodaszép, illik a könyv hangulatához.
Kedvenc szereplők: Alina, Mal, Zsenya, az Éjúr
Kedvenc jelenet: Alina először használja a erejét tudatosan
Kedvenc idézet: "Mindannyiunknak vannak titkai" (az Éjúr)

Kiadó: Könyvmolyképző, 2014
Ár: 2999 Ft
Oldalszám: 376 oldal
Műfaj: fantasy, YA
Hol sikerült lecsapnom rá?: könyvtár
Sorozat: Grisa trilógia 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése