2014. február 23., vasárnap

"Anna, ó én drága, szörnyűséges, rémisztő Annám!"

A 17 éves Cas Lowood szokatlan hivatást választ: halottakat öl.
Így tett az apja is, míg el nem pusztította egy kegyetlen kísértet. Cas apja rejtélyes fegyverével, az athaméval együtt a rendkívüli képességet is örökölte, ezért mozgalmas életmódra rendezkedik be boszorkánykodással foglalkozó mamájával és Tybalt, a szellemek jelenlétét megérző macska társaságában. A fiú a helyi mendemondákat és a titokzatos események hírét követve nyomoz az élőkre veszedelmes, vérszomjas és bosszúálló holtak után, hogy ártalmatlanná tegye őket. Így érkeznek meg egy ontariói kisvárosba, Thunder Baybe, ahol a vérbe öltözött Anna szedi áldozatait. Cas azt hiszi, szokványos esettel áll szemben. Csakhogy a több évtizeddel ezelőtt meggyilkolt, hófehér, vérrel pettyezett csipkeruhában kísértő, örökké 16 éves Anna senkinek sem kegyelmez, aki átlépi egykori otthona, a régi, elhagyott és elátkozott ház küszöbét...

A könyv és én
A borítójába szerettem bele és a címe is felkeltette az érdeklődésemet. Régóta el akartam olvasni, és most végre sikerült.

Történet
Cas éppen teljesített egy megbízatást, és azonnal meg is kapta a következőt. Meg kell ölnie Anna Korlovát, vérbe öltözött Annát. Édesanyjával elindulnak Thunder Bay-be, nem is szokatlan nekik az állandó költözködés. Cas úgy gondolja, ez is csak egy szokásos munka: megkeresi a szellemet, és megöli. Vérbe öltözött Anna viszont nem egy szokásos szellem....

Véleményem
Sok jót hallottam róla, úgyhogy elég magasak voltak az elvárásaim, de nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy a Vérbe öltözött Anna mindegyiknek megfelelt. Elsőként Cas és az apja hivatását emelném ki. Sok természetfeletti lényről olvastam már, de szellemekről és azok megöléséről még nem. Nagyon tetszett a felépítése, nem egyszerre, hanem szép lassan kapunk teljes körő információt erről a nem mindennapi munkáról: kiderül, hogy Cas kitől kapja a megbízásokat, hogy hogy is működik az egész szellemvilág és hogy Cas hogyan viszonyul a munkájához. Másodszor remek szereplőket kapunk, róluk bővebben lejjebb. Külön örültem, hogy ezúttal a fiú főszereplő narrálásában ismerhetjük meg a történetet. A cselekmény a könyv első felében kicsit lassú, inkább csak ismerkedünk a szereplőkkel, Cas munkájával. Nem egybe kapjuk az információt, például Anna és a halála sokáig ismeretlen. Amikor viszont kiderül, akkor nagyon üt. Anna halála nagyon kegyetlen volt és még békét sem találhatott, hanem a házban kellett maradnia. A könyv második fele viszont pörgős és eseménydús, kicsit gyorsan zúdult rám az információ. Néhány véresebb jelenet volt, és a haláleseteket sem sajnálja tőlünk az írónő. A szerelmi szál nagyon szépen kidolgozott, nem olyan központi téma, de a hatása érezhető a cselekményben. A könyv vége felé az írónő nagyon szépen játszott a romantikus és akciós jelenetek váltogatásával. Bár azért ez nem a hardcore romantikusok könyve. Cas kése és az apja gyilkosa közötti kapcsolta először nekem kicsit homályos volt, de a végére összeállt a kép. A varázslat is erőteljes része a könyvnek: Cas mamája boszorkány, szóba kerül a voodoo és az obije is. Maradt bennem néhány megválaszolatlan kérdés, ennek ellenére nagyon tetszett. De a vége nagyon gyilkos és kegyetlen és csúnya dolog és ide nekem a 2. rész...

Szereplők

Cas-t nagyon kedveltem. Kicsit cinikus, és valahogy jól ötvöződött benne a 17 éves tini srác és a szellemvadász is. Fontosak neki a szeretettei, főleg az édesanyja. Nagyon erős személyiség, és nagy áldozatokat hozott a munkája érdekében.
Anna a könyv talán legerősebb karaktere, Cas mellett. Félelmetes szellem és szeretetre vágyó 16 éves lány keveréke. A kinézete változása nagyon jól mutatta ennek a keveréknek a váltakozását. Az írónő brilliánsan egyensúlyozott a kétféle karakter között, nem lehet egyszerű 2 ennyire különböző egyént egy személyiségbe összegyúrni. Sajnáltam a halála miatt, nem ezt érdemelte volna.
A kapcsolatuk szépen fejlődik ki, nem titok, hogy egymásba szeretnek, és mint említettem, nem ez a cselekmény fő-fő szála, de nagyon szépen árnyalja. Annak ellenére, hogy ez egy szellem és egy szellemvadász szerelme, meglepően hihető. Amit a könyv végén Anna Casért tett, tükrözi az egymás iránti szeretetüket és odaadásukat. Bár azért arra kíváncsi lennék, hogy egy szellemet hogy lehet megcsókolni.....
Cas édesanyja is remek karakter, nagyon tetszett az anya-fia kapcsolat bemutatása. Erős nő, az után, ami a férjével történt, mégis bízik a fiában.
Thomas nagyon kedvelhető karakter, igazi barátja volt Casnek.
Carmel kicsit meglepett, nem gondoltam, hogy nagyobb szerepe lesz. Bátor lány, remélem összejön Thomas-szal.
A többi szereplő is jól megírt karakter, még Morfrant emelném ki, őt nagyon bírtam.

Összességében egy nagyszerű könyv, aki unja a YA tucatkönyveket, annak ajánlom, mert ez egy üde színfolt ebben a műfajban. Várom a folytatást!

Az írónő: Kendare Blake
Fiatal író, Szöulban született, Londonban tanult, jelenleg Washington államban él férjével, akit legfőbb kritikusának tart. Kendare állatbarát, és állatmentő. Ezenkívül rajong a görög mitológiáért.
http://kendareblake.com/

Borító: Gyönyörű, figyelemfelkeltő és épp csak egy picit hátborzongató az Anna lábáról lecsorgó vér. Meg kell még említenem, hogy imádom, hogy a könyv betűi vörösek.
Kedvenc szereplő: Cas, Anna, Thomas, Cas anyukája, Carmel
Kedvenc idézet: "Akárhogyan is, az élet nem habostorta. Nem foglalkozik olyasmikkel, hogy valami fair vagy nem az." (Cas)
Kedvenc jelenet: Anna első színrelépése, Anna és Cas beszélgetései

Kiadó: Geopen, 2012
Ár: 2990 Ft
Oldalszám: 286 oldal
Műfaj: YA
Hol sikerült lecsapnom rá?: könyvtár
Sorozat: Anna 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése