2015. április 26., vasárnap

"Hali, Duffy!"

A tizenhét éves Bianca Piper cinikus, hűséges, és még véletlenül sem gondolja azt, hogy ő lenne a legszebb a barátnői között. Arról nem is beszélve, hogy okosabb annál, mint hogy elkábítsák az iskolai nőcsábász, Wesley Rush szavai.
Ami azt illeti, Bianca kifejezetten gyűlöli ezt a srácot.
Amikor pedig Wesley Duffnak nevezi őt, egyszerűen ráborítja a kóláját.
Ám Bianca élete otthon sem éppen tökéletes, így figyelemelterelésre van szüksége. Azon kapja magát, hogy megcsókolja Wesleyt. És ami a legrosszabb, még élvezi is. Hogy elszabaduljon a mindennapok poklából, beleveti magát a fiúval egy titkos „ellenségek extrákkal” kapcsolatba.
És ez egészen addig működik is, amíg ki nem csúsznak a dolgok az irányítása alól: kiderül, hogy Wesley nem is olyan rossz hallgatóság, ráadásul az ő élete is elég kiábrándító. Bianca elborzadva veszi észre, hogy kezd beleszeretni abba a srácba, akiről úgy gondolta, mindenkinél jobban utálja.

A könyv és én
Nagyon régóta fáj a fogam erre a könyvre, nem tipikus klisés love sztorinak tűnik, és most sikeresen beszereztem.
Történet
Nem könnyű az élete a DUFF-oknak. Főleg úgy ha nem is tudsz róla. Bianca egészen addig nem is hallotta ezt a kifejezést, amíg Wesley, az iskola nőcsábásza rá nem mutat a tényre. Bianca-t, bár nem mutatja, nagyon bántja a dolog, de nem ez az egyetlen gondja. Szülei házassága romokban hever, ő pedig kétségbeesetten menekül a valóság elől. Egyenesen Wesley karjaiba. Megegyeznek, hogy kölcsönösen figyelemelterelést nyújtanak a másiknak, de nem olyan egyszerű tartani magukat a tervhez.

Véleményem
Amikor megtudtam, hogy ezt a könyvet 17 évesen írta az írónő, kicsit szkeptikus voltam. Mind tudjuk, hogy volt egy rossz tapasztalatom... De ez a könyv pont a véglet! Ez a könyv zseniális, és legszívesebben leborulnék Kody Keplinger előtt. És ezt komolyan mondom. Ilyen kegyetlenül őszinte, éleslátó, szókimondó és igaz regényt régen olvastam. Nagyon jó meglátásai vannak az írónőnek az emberekkel, de főképp a tinikkel kapcsolatban. Mindenki tudja, hogy milyen a tinik hierarchiája, és az, hogy előszeretettel skatulyázunk: a stréber, a kurva, a kocka, a szépfiú és így tovább. De ebben a könyvben nem csak unalmas frázisokat puffogtat az írónő, hanem kicsit mélyebbre ás. Igen, pontosan a DUFF elmélettel. Bevallom először nem nagyon hittem ebben az elméletben. Vicki példájánál értettem meg, hogy mit is akar ez jelenteni. A DUFF nem egy rossz dolog. Persze, a jelentése nem valami hízelgő, de ha valaki DUFF akkor egy, az biztos, hogy vannak barátai. Kettő, ha DUFF-nak érzed magad, megspórolsz magadnak egy csomó időt, amit szépítkezéssel és a tökéletes külső megteremtésével töltené, hiszen tudod, hogy menthetetlen vagy. És pont ez az. Bianca például nagyon szerencsés, hogy van két ennyire jó barátnője, akikkel ugyan néha tűz és víz, de a lényeg ugyanaz. Bianca soha nem törődött azzal, hogy Wesley-nek vagy másnak tetszik-e a DUFF dolog után. Felvállalta önmagát, Wesley pedig beleszeretett. Nem akart neki megfelelni, nem akart tetszeni neki, és ez a lényeg. Ne csak akkor szeressen a srác, ha éppen gyönyörű a sminked és tökéletes a hajad, hanem akkor is, amikor a hajad szénaboglya és látszanak a pattanásaid. A DUFF-tudat pontosan ezt a megfelelési kényszert utasítja el. Bianca-t először zavarta a dolog, de meglátta a DUFF-lét előnyeit, és boldog volt vele. Gondoljatok bele, sokkal könnyebb lenne, ha mindenki DUFF-ként viselkedne. Sokkal őszintébbek lennének az emberek, nem játszanának meg magukat. Olyanok lennének, mint a könyv: egyenes és őszinte. Szóval, én abszolút díjazom
és osztom ezt az elméletet. Az kicsit meglepett, hogy Bianca családi háttere nem kapott akkora szerepet, mint amilyet én gondoltam neki, főleg az elején. De azért ebből is sikeresen levonható a tanulság: nem lehet elmenekülni a problémák elől. Mind Bianca, mind az anyukája menekült, bár más módokon. Nehéz szembesülni a valósággal, de nem fog eltűnni attól, ha valaki bejárja a világot, vagy egy srác karjaiba menekül. Wesley később persze már nem csak menedék volt Bianca-nak. Az ő kapcsolatukat imádtam. Az elején egy kissé klisé szaga volt, hiszen menő, helyes srác+ csúnya csaj, de persze az írónő ebbe is belepakolt egy kis csavart. Tetszett, hogy őszinte a kapcsolatuk, az igazi énjüket ismerték meg a másiknak, és így szerettek egymásba. Ezért nem működött Bianca kapcsolata Toby-val. Toby volt a tökéletes, de Bianca vele már nem volt olyan őszinte, mint Wesley-vel: mivel Wesley tudta, hogy ő a DUFF, nem erőltette meg magát. De mivel Toby nem tudott erről, Bianca őt már le akarta nyűgözni. Mármint persze, nincs azzal semmi baj, ha valaki tetszeni akar a kiszemeltjének, de ez nem azt jelenti, hogy megjátszod magadat.
A történet nem volt túlzottan akciódús, de így is élvezhető, és nagyon szórakoztató, hála Wesley-nek és Bianca-nak.

Szereplők
Bianca azonnal a kedvencem lett, haláli a csaj. Totálisan cinikus, és ebből adódóan tisztán látja maga körül a világot, bár önmagát nem mindig.
Wesley egyszerűen maga a tökély, az írónő vele bebizonyította, hogy még mindig lehet új, érdekes és értelmes a szexi szoknyavadász karakter.
Casey és Jessica először nem volt a kedvencem, de később őket is megszerettem. Toby-t viszont utáltam.


Összességében egy érdekes, egyedi és frissítő könyv a YA palettáján, ami beváltotta a hozzá fűzött reményeimet.

Az írónő: Kody Keplinger
Nyugat- Kentucky-ban született és nevelkedett. 17 évas volt, amikor megírta a DUFF-ot. Azóta több könyvet is írt, és tanárként is dolgozik.
http://kodykeplinger.com/

Borító: Az összkép jó, de nem igazán illik a történethez egy rágózó csajszi.
Kedvenc szereplők: Bianca, Wesley, Casey, Jessica
Kedvenc jelenet: Bianca és Wesley utolsó jelenete
Kedvenc idézet: "Sosem volt jogom ítélkezni. (…).Mert ő is pont olyan, mint én. Mint mindenki más. Ez mindannyiunkban közös. Ribancok, kurvák, prűdök és Duffok vagyunk mind. Én Duff vagyok. És ez egy jó dolog. Mert aki nem érzi úgy, hogy az, annak valószínűleg egyetlen barátja sincsen. Minden lány szokta magát csúnyának érezni néha." (Bianca)

Kiadó: Könyvmolyképző, 2014
Ár: 2999 Ft
Oldalszám: 300 oldal
Műfaj: YA, romantikus
Hol sikerült lecsapnom rá?: saját
Sorozat: egyedülálló kötet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése