2014. január 26., vasárnap

Párizsi l'amour

Anna nagy várakozással tekint végzős évének kezdete elé atlantai középiskolájában, ahol van egy remek munkája, egy hűséges legjobb barátnője, és egy alakulófélben levő, ígéretesnek tűnő kapcsolata. Így aztán eléggé elkeseredik amiatt, hogy Párizsba kell költöznie egy bentlakásos iskolába – egészen addig, amíg ott nem találkozik Étienne St. Clairrel, aki okos, sármos, gyönyörű, szóval tökéletes… lenne, ha nem volna foglalt. De a Fények Városában a vágyak valahogy mindig utat törnek maguknak. Vajon a szerelmes majdnem-ek éve a hőn óhajtott francia csókkal ér véget? Stephanie Perkins a romantikus feszültséget mindvégig sistergőn, a vonzalmat pedig magas hőfokon tartja debütáló regényében, amely garantáltan megbizserget minket a fejünk búbjától a lábujjainkig és megolvasztja a szívünket.

A könyv és én
Molyon sokan áradoztak róla, tetszett a fülszöveg, és Párizs! :)

Történet
Anna élete rendben van, elégedett vele, egészen addig amíg, az apja elküldi egy bentlakásos iskolába- egy olyan városba, ahol nem ismer senkit, sőt a nyelvet sem beszéli. Semmi jót nem vár Párizstól, ragaszkodik az Atlantába hagyott életéhez, amíg meg nem ismerkedik egy baráti társasággal, amelynek tagja Étiene St Clair is, akivel nagyon jó barátok lesznek. Tagadhatatlan a vonzalom köztük, de elvben mindkettőjük szíve foglalt. Vajon meddig lesznek csak barátok?

Véleményem
Ez a könyv nagyon jól esett! Most egy ilyenre volt szükségem: könnyed történet, szerethető karakterek, romantika, ráadásul mindez Párizsba, ahova ha eddig nem akartam volna elmenni (de akartam), akkor ezután biztos, hogy el akarok menni! Az írónő stílusa egyszerű, de részletes, könnyű megszokni, csak úgy pörögnek a lapok. Az elején máris Párizsban találkozunk Annával. Kicsit hülyének tűnhet a helyzet, hogy Anna nem akar Párizsba költözni, mert hát ki ne akarna elmenni Párizsba 1 évre? De ha jobban belegondolunk, nem olyan könnyű, főleg ha nem a te akaratod, hanem a szüleid küldenek el. Hátra kell hagynod az addigi életed, a barátaid, mindent, és újrakezdeni, úgy, hogy még franciául se beszélsz. Ezt szépen bemutatta az írónő, a későbbiekben pedig azt, hogy hogyan változik Párizs Anna otthonává. Hogy Atlantából, ahol 17 évig élt, vissza akar menni Párizsba. A könyvben a hangsúly persze Anna és Étienne kapcsolatán van, de azért ott van egy másik téma is: szülő-gyerek kapcsolat. Anna és Étienne is küzd az apjával, akik mindenáron uralkodni akarnak a gyerekeik élete felett. A könyv folyamán Fófőleg Étienne-nél éreztem, hogy Anna segítségével képes volt szembeszállni az apjával. Sajnáltam őt meg az anyukáját az apja zsarnokoskodása miatt. Meg kell még jegyeznem, hogy imádtam a Párizsról szóló leírásokat. Többet nem is írok, mert ezt a könyvet nem kell darabjaira szedni, csak élvezni! :)

Szereplők
Anna egy kissé szégyenlős lány, aki gyakran keverte magát kínos-vicces szituációkba. Imádja a filmeket, blogot is ír róluk. Kicsit naiv volt, főleg amikor Toph-ról volt szó. Ennek ellenér nagyon szerethető karakter.
Étienne... mit is mondhatnék egy amerikai srácról, aki Londonban nevelkedett és Párizsba jár suliba? :) Imádtam, szerettem, és én is kérek egyet magamnak, a szülinapom júliusban van, nyugodtan lehet küldeni! :) Komolyra fordítva a szót: Étienne okos, vicces, imádnivaló, de közel sem tökéletes. Fél a magasságtól, nem mer szakítani Ellie-vel, fél egyedül lenni és ezek miatt a tökéletlenségei miatt lesz hihető karakter. El tudom hinni, hogy szembejöhet velem az utcán (na jó, azért akkora mázlim nincs). Ja, és imádom a haját! :)
Kettejük kapcsolata nagyon jól volt felépítve: barátokból lettek szerelmesek. Annának Étienne sokat segít önbizalom terén, de Anna is segít Étienne-nek: a legjobb példa rá a hálaadás. Imádtam, többször is elolvastm. Bár a könyv végén már kicsit felhalmozódtak a problémáik, azért mégis csak sikerült összejönniük. Nagyon tetszett még az, amikor Anna Étienne nevével "játszott", szimbolizálta a kapcsolatuk változását.
Meredith, Rashmi és Josh voltak a barátik kör többi tagja. Különösen szerettem Rashmit, sokat segített Annának. Nagyon jó barátok és remek karakterek. Aminek nagyon örülök: Josh is kapott egy könyvet Isla and the Happily Ever After címmel, amit remélhetőleg itthon is kiadnak.
A többi szereplő is kidolgozott karakter volt, még ha nem is kaptak annyi szerepet.


Összességében egy abszolút többször olvasós regény, romantikával és Étienne St Clairrel. Párizs rajongóknak kötelező! :)

Az írónő: Stephanie Perkins
Eddig 3 könyvet írt. Több helyen élt már (valószínüleg ezért olyan nemzetközi Étienne), most éppen Észak-Karolinában lakik a férjével, Jarrod-dal. Többet megtudhattok róla itt:http://www.stephanieperkins.com/about.html

Borító: Tetszik, illik a sztorihoz, bár Annát én szebbnek képzelem. De rajta van az Eiffel-torony! :)
Kedvenc szereplő: Anna, Étienne, Rashmi
Kedvenc idézet: "Mert igazam volt. Kettőnk számára az otthon nem egy hely. Hanem egy személy. És mi otthon vagyunk végre." (Anna)
Kedvenc jelenet: hálaadás+ végén Anna és Étienne beszélgetése

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2012
Ár: 2990 Ft
Oldalszám: 384 oldal
Műfaj: YA
Hol sikerült lecsapnom rá?: könyvtár
Sorozat: Anna és a francia csók 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése